AGRICULTURA

L'agricultura és el conreu de la terra amb la finalitat d'obtenir aliments per al consum huma i animal, i primeres matèries per a la indústria .

Agricultura Paisos desenvolupats  Agricultura mercat

Característiques 5% ocupació activa tot i que te una gran productivitat a causa dels avenços tecnològics.

Tècniques Les tècniques que fan servir els països desenvolupats són més modernes i donen un rendiment superior

Problemes La intensificació de l'agricultura es produeix sovint a costa de les consideracions ambientals, el que explica el rebuig per part d'agricultors i consumidors.

Eliminació de tanques vives per augmentar la mida de les explotacions i augmentar la productivitat per escala.

Solen ser monocultius monovarietals, pel que hi ha pèrdues de biodiversitat, hi ha homogeneïtat genètica, i es veuen més afectades per les plagues o inclemències del temps.

L'ús abusiu i irresponsable de fitosanitaris pot contaminar aqüífers i eliminar insectes beneficiosos (abelles pol·linitzadores)

El cost de l'agricultura intensiva és elevat, de manera que no tots els agricultors poden adoptar i s'amplien les divisions socials. Això és especialment visible en països en desenvolupament, en els que a més el finançament per part de diversos organismes és escassa.

PAÏSOS SUBDESNVOLUPATS

A PLANTACIÓ

Característiques

-És una agricultura de mercat destinada a l’exportació per això està situada en llocs estratègics que faciliten el transport a l’extranger.

- Es practica en grans propietats controlades per multinacionals europees i nord-americanes

- Exigeix  una gran  inversió de capital comprar el terreny, explotar-lo i transportar,conservar i comercialitzar els productes a llargues distàncies

-Hi predomina la monocultura

-Ocupa molta mà d’obra que cobra sous molt baixos de forma temporal

- La productivitat és alta i s’hi apliquen tots els mitjans  tècnics possibles

Problemes

·         Els beneficis són per a les empreses estrangeres mentre que els treballadors tenen un nivell de vida molt baix.

·         Els petits agricultors no han pogut competir amb les grans empreses i han hagut d’abandonar les seves terres ,per això alguns països han hagut d’importar aliments perquè la majoria de la seva producció és exportada.

·         Moltes terres es tornen ermes per culpa de la producció intensiva

·         Si els preus baixen és possible que cesi l’explotació,això condemnaria als treballadors a l’atur i la misèria.

 

 

A TRADICIONAL

Característiques

-És una agricultura de subsistència  que es practica en petites propietats.

-Hi predomina la policultura ja que han de subsistir durant tot l’any.

- Les feines es realitzen amb tècniques i eines de conreu molt primitives per tant la productivitat és baixa.

-Depenen dels factors físics com el clima i les temperatures. Si no hi ha bona collita apareix la fam.

 

·         L’agricultura itinerant( o d’artiga)

És els sistema de conreu més arcaic. Consisteix a tallar i desprès cremar la zona boscosa que es vol conrear.És una agricultura extensiva i poc productiva i a causa de que no es deixa reposar la terra el sòl es torna erm.

 

·         L’agricultura de la sabana

Es practica en països de clima tropical ( Àfrica,i zones d’Àmerica i Àsia). És una agricultura de subsistència extensiva de secà ,poc productiva i caracteritzada per la policultura i és sedentària( els poblets s’estableixen al seu voltant). La terra és abonada amb deixalles i el terreny està dividit en llenques i sempre se`n deixa una sense conrear per a mantenir la fertilitat de la terra. Hi ha una rotació de conreus. Proporciona més aliments que la itinerant però com en el cas anterior al no respectar la llenca sense conrear ,és a dir, el guaret, es perd la fertilitat.

 

·         L'agricultura monsònica.

Es practica a l’Àsia . Els monsons d’estiu provoquen moltes pluges durant abril i octubre,els camps s’inunden i es planta arròs. Al haver-hi molta demanda l’arròs es cultiva no només a les valls i les planures sinó que també es cultiva en terrasses o feixes construïdes en les muntanyes. El terreny es divideix en parcel·les que estan separades per dics i sèquies que es fan servir per regar i com a camins. Les parcel·les són de propietat privada i es treballla sense descans. S'obtenen dues o tres collites a l’any. És una agricultura tradicional i intensiva . Aquest tipus d’agricultura requereix de molta feina i de molta organització.

 

 

 

 


Crea una web gratis Webnode